Share

İş dünyasında “Danışman ve Danışmanlık” kavramları!

Danışman ya da danışmanlık günümüz iş dünyasında sıklıkla karşılaştığımız iki kavram. Yenilikçi işletmeler, bağımsız bakış açısı, stratejik düşünce, derinlemesine uzmanlık, sektör deneyimindeki çeşitlilik ve maliyet etkinliği gibi avantajlarından dolayı profesyonel danışmanlık desteğine başvuruyorlar. 
Statista Araştırma Departmanı’nın 11 Ocak 2022’de paylaştığı “2011'den 2020'ye Küresel Danışmanlık Pazarının Boyutu” raporuna göre (Statista Research Department - Size of the Global Consulting Market from 2011 to 2020) 2020'de Amerika Birleşik Devletleri'nde prestij derecesine göre en iyi danışmanlık firmaları sırasıyla McKinsey & Company, Boston Consulting Group ve Bain & Company. Rapora göre ayrıca, Amerika Birleşik Devletleri'nde yönetim danışmanlığında istihdam edilen kişi sayısı son beş yılda yıllık olarak artmış ve 2019'da ABD'de yaklaşık 710.000 yönetim danışmanı istihdam edilmiş. Ülkemiz için herhangi bir istatistiki çalışma yapıldı mı bilemiyorum ancak danışmanlığın bir meslek olarak tercih edilir hale geldiğini ve bu mesleğe olan talebin hızlıca arttığını kolayca gözlemleyebiliriz. Dolayısıyla, artışın sağlıklı bir yönde ilerlemesi adına bu konuda biraz kafa yormamızın faydalı olacağını düşündüm.
“Danışmanlık kavramını kısaca nasıl tanımlarsın?” diye bana sorarsanız, “İşletmelerin performansını arttırarak onların güçlenmesine neden olan kutsal bir görev” olarak tanımlarım. İşletmeler güçlenince toplumlar, milletler de güçlenir! O yüzden kutsal bir görevdir danışmanlık! 
Gelelim “danışman” kavramına… Türk dil kurumunun yaptığı tanıma göre danışman bilgi ve düşüncesi alınmak için kendisine danışılan görevli kimse. Oxford sözlüğündeki tanıma göre danışman belirli bir konu hakkında çok şey bilen ve bu konuda diğer insanlara tavsiye vermek için istihdam edilen kişi. Collins sözlüğüne göre ise danışman belirli bir konuda bir kişi veya kuruluşa uzman tavsiyesi veren kişidir. Bana “Danışman kavramını nasıl tanımlarsın?” ya da “Nasıl danışman olunur?” gibi sorular yöneltirseniz bu sefer açıkçası kısaca bir tanım yapmam pek kolay olmayacak. Neden mi? Çünkü sadece bir üniversitenin herhangi bir bölümünden mezun olmakla danışman olunmuyor. Kolay değil öyle kendimize hemen “danışman” deyivermek. Danışman olmanın kuralları, standartları, değerleri, birbirinden ayrılmaz olmazsa olmazları var. 
Ne demek istediğimi şu şekilde, ana hatlarıyla özetlemem gerekirse, danışman;
· Küresel sektörde derinlemesine deneyim ve bilgi donanımına sahip olan kişidir,
· Dünyadaki tüm güncel gelişmeleri ( sadece sektörel değil, siyasal, ekonomik, kültürel, çevresel ve sosyal gelişmeler vb.) yakından takip eder,
· Uluslararası bağlantılar kurar ve işbirliklerine katılır,
· Küresel vizyon ile yerel bakış açılarını birleştirebilir,
· Sürekli öğrenir, sürekli gelişir,
· Analitik düşünme, problem çözme ve karar verme becerisine sahiptir,
· Şeffaftır, dürüsttür,
· Etkin iletişim kurar,
· Etkiler, vizyon yayar, tutku yaratır,
Unutmayın, danışmanlık mesleği her geçen gün çeşitliliği artarak büyümeye devam eden, sadece ülkemizde değil dünyada da rekabetin çok yüksek olduğu bir meslek haline gelmiştir. Potansiyel bir müşteriyle yaptığınız daha ilk görüşmeden tutun nihai hedefinize varana kadar geçen süreçlerin her biri yukarda sıraladığım özelliklere sahip olduğunuz kadarıyla anlam kazanacaktır! 

Comments

Leave a comment